ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Vriendschap

Ontdek deze les om in te zetten op momenten dat je leerlingen vrienden willen maken.

Als groep 8 naar de brugklas gaat, als een leerling gaat verhuizen of zoals nu actueel bij ons op school: als leerlingen in een nieuwe (gecombineerde) klas komen. Dan willen veel leerlingen nieuwe vrienden maken. Wij hebben ouders uitgenodigd om de les Vrienden maken samen met ons te geven: zij vertellen over hun bijzondere vriendschappen.

De leerlingen maken iets dat helpt om nieuwe vrienden te maken. Het is boeiend om te zien hoe de soort oplossingen verandert met de leeftijd van de leerlingen. Kleuters zetten vooral zichzelf centraal. Ze laten iets van zichzelf zien om vrienden aan te trekken. “Dit is een schieter waar je ergens op kan schieten. Dan vindt iemand dat gewoon cool. Dan komt iemand naar me toe”, vertelt Leon (groep 1).

Oudere leerlingen zetten de ander centraal. Ze geven aan wat ze zoeken in een vriend. “Ik vind een kabelbaan superleuk. Doe je mee?”, vertelt Omar (groep 5).

Jarah de Weerdt, Montessori-leerkracht

Meer Kinderboekenweek? Bekijk hier voor groep 1 t/m 4 de les ‘Hoe kun je samen spelen als je anders bent?’ en voor groep 5 t/m 8 de les ‘Hoe kun je groepjes maken waar iedereen blij mee is?’.