ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Inspiratieplek in teamkamer

Als techniekcoördinator zoek ik altijd manieren om collega’s te inspireren om met ontwerpen aan de slag te gaan. Mijn nieuwste idee: een inspiratieplek in de teamkamer. Hoe geef je dat vorm?

Ontwerples kiezen passend bij thema

Ik zoek allereerst een ontwerples uit die past bij een thema waar mijn collega’s aan gaan werken. In dit geval kies ik voor de les Verjaag de monsters in het kader van de kinderboekenweek met het thema ‘Gruwelijk eng’. Ik print de les een aantal keer uit en schrijf de ontwerpvraag op een strook papier: Hoe kun je de monsters wegjagen?

Materialen klaarzetten

Ik merk dat als ik het mijn collega’s makkelijk maak, dat ze dan sneller geneigd zijn om de ontwerplessen te geven. Dus zet ik een bak met een groot deel van de materialen klaar, handig om mee te nemen naar de klas.

Ontwerpprobleem laten zien

Ik maak met blauw papier een rivier. Dan zet ik een aapje aan de ene kant van de rivier en monsters aan de andere kant. Zo laat ik mijn collega’s zien hoe ze de les kunnen introduceren en maak ik de inspiratieplek meteen aantrekkelijk en opvallend.

Foto op teamapp

Tot slot zet ik een foto van de inspiratieplek op de teamapp. Gevolg: enthousiaste reacties en vier collega’s geven de ontwerples meteen die week erna al.

Sandra Kramp, techniekcoördinator en Montessori-leerkracht groep 3/4/5